OBEZİTE -KANSER İLİŞKİSİ ?

1-Obezite nedir?
Obezite vucut yağ oranının normalden fazla olmasıdır.Obezite de genetiğin rolu çok önemlidir.Vucut yağ oranı kadınlarda %20-30 ,erkeklerde %12-20 arası olmalıdır .Obezitede erkeklerde vucut yağ oranı %25, kadınlarda %35 'in üzerine çıkar. Obeziteyi değerlendirmek için bir diğer yöntem vucut kitle indeksine göre değerlendirme yapmaktır.
2-Türkiye'de obezite sıklığı ne kadardır? 
2010 yılında yapılan  TURDEP -2 çalışmasına göre Türkiye'de obezite sıklığı  %32 bulunmuştur.Erkeklerde kilo fazlalığının, kadınlarda ise obezitenin daha yaygın olduğu dikkati çekmektedir.Genel olarak erişkin yaşlardaki Türk toplumunun 2/3’ü kilolu veya obezdir.1998 yılında yapılan  TURDEP-I‘den itibaren geçen 12 yıllık süreçte erişkin nüfusumuzun yaş ortalaması 4 yıl artmıştır. Ortalama kadın ve erkek boyu 1’er cm artmış; kadınlarda kilo 6 kg, bel çevresi 6 cm, kalça çevresi 7 cm; erkeklerde ise kilo 8 kg, bel çevresi 7 cm,kalça çevresi 2 cm artmıştır.Sonuç olarak 1998’de yapılan TURDEP-I’e göre, yeni tamamlanan TURDEP-II çalışmasında Türkiye’de  12 yılda obezite sıklığı %44 artmıştır.
3-Obezite hangi kanserlerle ilişkilidir?
Özefagus ,kalın bağırsak,pankreas,rektum,menapoz sonrası meme, tiroid, rahim (endometrium), safra kesesi  kanseri , böbrek kanseri riski artar.
4-Obezitede kanser riski neden artar?
Yağ dokusundan salgılanan östrojen meme,endometrium kanser riskini artırır .Obez kişilerde salgılanan insülin ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 seviyesi artar bu özellikle tiroid kanseri ve kalın bağırsak kanseri  riskini artırır.Obez kişilerde devamlı kronik bir iltihabi durum mevcuttur, bu oksidatif stresi artırarak kanser oluşumunu kolaylaştırır.Yağ dokusundan salgılanan sitokinler kanser riskini artırabilir.
KAYNAKLAR
1-http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/obesity
2- www.itf.istanbul.edu.tr/attachments/021_turdep.2.sonuclarinin.aciklamasi.pdf







 

Yorumlar