TSH RESEPTÖR ANTİKORU NEDİR?



TSH  reseptör antikorları (TSHRAb) değişik biyolojik aktiviteye sahip immunoglobulinlerden meydana gelir. Genellikle 1,5 IU/l üzerindeki değerler pozitif olarak kabul edilmektedir. TSH reseptör Antikorları  içinde hem uyarıcı, hem de bloke edici antikorlar bulunmaktadır. Üçüncü jenerasyon ölçüm yöntemlerinde insan monoklonal TSH reseptörü stimülan antikoru (TSAb) kullanılmaktadır. Bu yüzden sensitivite %95-97, spesifite %100’e çıkmıştır.Bazen zor vakalarda Graves hastalığı tanısının konulmasında bu antikorlara başvurulabilirse de genellikle klinik bulgular tanının konulmasında yeterli olmaktadır. Bioassay’lerde antikorların biyolojik etkinliği ölçülmektedir. TSAb, cAMP üretimini artırırken,   TSH reseptörü blokan antikoru (TBAb) inhibisyona yol açmaktadır.

NE ZAMAN TSH-RESEPTÖR ANTİKORU İSTENMELİDİR ?
1. Egzoftalmi ayırıcı tanısı (ötiroid Graves hastalığı, unilateral ekzoftalmi)
2. Pretibial miksödem ayırıcı tanısı
3. Nodüllü Graves ile nodüler toksik guatr ayırıcı tanısı (tedavi karar›)
4. Non-otoimmun tirotoksikoz ayırıcı tanısı
5. Gebelikte Graves hastalığı (neonatal tirotoksikoz riski bakımından)
6. Antitiroid tedavi sonrası Graves hastalığının remisyonu açısından karar vermede
Bununla birlikte Graves hastalığında TSHRAb düzeyinin düşük olması hastalığın nüksetmeyeceği anlamına gelmez. Gebelikte Graves hastalığı ortaya çıktığında erken dönemde bakılan TSHRAb, gestasyonel tirotoksikozdan ayırt etmede yardımcıdır. Fetus 20. haftaya kadar TSAb’ye yanıtlı değildir. Bu dönemden sonra bu antikor fetusa geçer. Yirmisekizinci haftadan itibaren TSHRAb kanda yüksek düzeylerde bulunuyorsa neonatal tirotoksikoz açısından uyarıcıdır. Eğer annede Graves hastalığı  daha önce radyoaktif iyot ile veya cerrahi olarak tedavi edilmişse gebeliğin ilk trimestrinde ve 20-24. haftada TSHRAb ölçümü istenmelidir.

NOT:Bu makalenin hazırlanmasında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinin çalışma kılavuzlarından faydalanılmıştır.Daha Ayrıntılı bilgi için http://www.turkendokrin.org/icerik.php?id=19&m=menu17 faydalanılabilir.

Yorumlar