10 SORUDA GESTASYONEL DİYABET

1-Gestasyonel Diyabet nedir?
İlk kez gebelik sırasında başlayan ve tanı konulan karbonhidrat intoleransı ve kan şeker yüksekliğini ifade eder.
2-Gestasyonel Diyabet niye oluşur?
En önemli sebebi insülin direncidir. İnsülin direnci gelişiminde HPL,Leptin, Kortizol, Progesteron, Östrojen,Adiponektinin  gibi hormonlar yol açar .
3-Kan şeker yüksekliği fetüsü nasıl etkiler?
Yüksek glikoz plesentadan kolaylaştırlmış diffüzyon ile geçer, Fetüsün pankreasında  hiperinsülinemiye yol açarak  anabolizan etki ile makrozomiye  (fetüsün normalden büyük olması ) yol açar.
4-Gestasyonel Diyabetin sıklığı ne kadardır ? Tarama için ne yapılır ?
Gestasyonel Diyabet, doğurganlık çağındaki kadınların %7 sini etkileyebilir. Rutin olarak tüm gebelere gebeliğin 24-28. haftalarında tarama amaçlı OGTT (Şeker Yükleme Testi ) yapılmalıdır.
5-Tarama daha erken yapılabilir mi ?
Gebe ilk vizitede diyabet riskleri açısından değerlendirilir (Aşırı obezite,kendi hikayesinde  Gestasyonel DM olması, aile hikayesi, Polikistik over sendromu ) varsa mümkün olan en kısa zamanda  tetkikleri yapılmalıdır.
6-OGTT nasıl yorumlanır?
50 gr glukoz yükleme testi (OGTT ) yapılarak kan şekeri 1.saat  değeri >130  üzerinde olan hastalara 100 gr glukoz yükleme testi yapılır.100 gram şeker yüklemesinde AKŞ  105, 1.saat 180,  2.saat 155,  3.saat değeri  145 üzerinde olan iki değer varsa teşhis konur. Sadece 1 değer  yüksek çıkarsa test 4 hafta sonra
tekrarlanır.
7-Kan şeker yükseliği fetüste ne gibi sıkıntılara yol açar?
Gebeliğe bağlı şeker hastalığında Açlık kan şekeri >105 üzerinde seyrederse gebeliğin son 4-8 haftasında anne karnındaki bebeğin ölüm riski artar, çocuk normalden ağır (4000 gr üstü), yenidoğan bebekte kan şeker düşüklüğü,kalsiyum düşüklüğü, polisitemi (Eritrosit sayısının fazlalığı ), Billurubin yüksekliği  ( yenidoğan sarılığı ), solunum yetersizliği, doğum sırasında travma ve omuz çıkıkları daha sık  görülebilir.Gebelerde Tansiyon  yüksekliği, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi ) sık görülebilir.
8-Tedavi nasıl yapılır ?
1-Diyet ve ekzersiz (25-35 kcal /kğ ),Üç ana üç ara öğün.Hafif orta derecede egzersiz 150 dk /haftalık  yürüyüş.
2-İnsülin Tedavisi : Regüler insülin ve Analog insülinler kullanılabilir.
3-Oral antidiabetikler kullanılmaz.
9-Kan şeker hedefimiz ne olmalıdır ?
Hedefimiz AKŞ<95,  1.saat tokluk glukozu <140,  2.saat tokluk  glukozu <120 , HbA1C<%6  olmasıdır.Günülk takipler önemlidir.Günde 7 defa ölçüm istenir. İlk 2 trimesterda 15 günde bir 3 günlük ölçümler istenir.Son 3 ayda haftada 3 günlük ölçümler  istenir.
10-Gestasyonel Diyabet doğumdan sonra devam edermi ?
Hastalarda 10 yıl sonra Diyabet ortaya çıkma riski %50 cıvarındadır. Doğumdan sonra 6-12 hafta sonra şeker yüklemesi ile değrelendirme yapılması gerekir.Eğer değerler normal ise 3 yıl aralarla test tekrarlanmalıdır.Bozulmuş açlık kan şekeri veya tokluk kan şekeri durumunda  yılda bir defa şeker yüklemesi yapılmalıdır.




 

Yorumlar