DİYABETTE GLOBAL HALKA HAREKETİ NE DEMEKTİR?



Mavi Halka:Diyabet için evrensel bir semboldür. Diyabet sembolünün amacı diyabete ortak bir tanımlama vermektir. 2006 yılına kadar diyabet için bir küresel sembol yoktu.
2006 yılından itibaren Aşağıdakiler hedeflenmiştir.
•          Diyabet hakkında farkındalığı artırmak için var olan çabaları desteklemek
•          Yeni aktivitelere ilham vermek, genel kamunun dikkatini diyabete çekmek
•          Diyabet markası olması
•          Diyabetle savaşanlar için bir destek gösterisi anlamı sağlamaktadır. 
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) bu sembolün tüm haklarını almıştır.

Mavi Halkanın Tarihçesi; Bu simge BM diyabet üzerine  bir kararı için yapılan kampanyada
geliştirildi. BM Genel Kurulunda  diyabete ilişkin bir karar almasını sağlamak  için yapılan  kampanya sağlık hizmet kaynaklarının her yerde baskın şekilde tesis edilmesi ile  diyabet pandemisine bir cevaptı. Kampanya BM diyabet kararını alınmasında diyabet paydaşlarını harekete geçirdi. BM Kararı 61/255 ‘Dünya Diyabet Günü” 20 Aralık 2006 da kabul edildi.

Niçin Bir Halka ?  “Halka” doğada sıklıkla bulunmaktadır ve insanoğlunu varlığından beri yaygın şekilde kullanılmıştır.Anlamı çok büyük oranda olumludur. Karşılıklı kültürlerde halka, yaşam ve sağlığı sembolize eder.  Kampanyalar için en önemli ölçü halka “birliği (vahdet)” sembolize eder. Bizim ortak grubumuzun gücü bu özel kampanyanın yapılmasındaki anahtar elementtir. Küresel diyabet topluluğu diyabete ilişkin BM kararını desteklemek için bir araya geldiler ve bir farklılık yapmak için birliğe gereksinim duydular. Hepimizin bildiği gibi: hiç bir şey yapmamak artık bir seçenek değildir.
Niçin Mavi? Halkanın kenarındaki mavi renk gökyüzü ve Birleşmiş Milletlerin bayrak rengini yansıtmaktadır.Birleşmiş Milletler ülkeler arasındaki birliği sembolize etmektedir ve  heryerde Hükümet Başkanlarına diyabetle savaşma zamanı sinyalini verebilecek; erken ölümler ve pek çok acıya neden olacak ekonomik kalkınmayı engelleyecek olan küresel eğilimi tersine çevirecek tek kuruluştur.

Yorumlar