FİZİKSEL AKTİVİTENİN SAĞLIK ÜZERİNDE ETKİLERİ?


Haftalık olarak, egzersiz yoluyla yakılan her 500 kcal diyabet gelişme riskini %6 oranında azaltmaktadır. Erkekler üzerinde 10 yıllık gözleme dayanan bu çalışmada başlangıç BKİ’si daha yüksek olan grupta risk azalması daha fazla olarak bulunmuştur.Egzersiz kaslardaki insülin hassasiyetinin en önemli belirleyicisidir.

Egzersizin arttırılması ile vücudumuz insülini daha etkili olarak kullanmaktadır, bu etki egzersiz sonrası 70 saate kadar uzayabilmektedir.Bozulmuş glikoz toleransı veya bozulmuş açlık glisemisi olanlarda egzersizin etkisi daha fazladır. Yüksek riskli grupta egzersiz ve diet uygulaması ile glikoz intoleransı %76 oranında iyileşmektedir.Dolayısıyla Tip 2 diyabet gelişimi azalmaktadır.Egzersiz ile elde edilen olumlu sonuçlar kilo verilmesinden Bağımsızdır.
 Egzersiz ile şu yararlar elde edilmektedir:
Kilo Kontrolü: Önemli bir sağlık sorunu olan şişmanlık giderek artmakta ve koroner kalp hastalığı, diyabet, inme, artrit ve kazalara karşı risk oluşturmaktadır. Fiziksel aktivitenin düşüklüğü kilo artışında önemli rol oynamaktadır. Her bireyin günde 2-5 km yürümesi önemlidir.
Kan Basıncının Kontrolü: Kan basıncı (tansiyon) 140-90 mmHg.olduğunda kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini iki katına, 160-95 mmHg. olduğunda ise üç katına çıkmaktadır. Fiziksel aktivite ilerleyen yaşla birlikte gözlenen tansiyonun artmasına karşı koruyucu olabilmektedir.
Kan Lipitlerinin Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivitenin lipit (yağ) metabolizmasına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırırken, bazı durumlarda LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) düşürerek, buna bağlı koroner kalp hastalığı riskini azaltmakta, ayrıca yüksek plazma trigliserid düzeyini de düşürmektedir.
Önerilen fiziksel aktivite düzeyi, haftada 15 km veya daha fazla yürüme veya koşma gibi aktivitelerdir. Aktivitenin toplam miktarı ve sıklığı şiddetinden daha önemlidir. Şeker Hastalığı ve Kan Şekerinin Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivite insülin kontrolüne ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı şeker hastalığına yakalanma riski de aktif kişilerde %20 veya daha fazla oranda azalmaktadır. Böylece düzenli fiziksel aktivite, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığının tedavisinden çok korunmasında önemli rol oynamaktadır.
 Önerilen fiziksel aktivite düzeyi,yürüyüş ve düşük şiddetli, uzun süreli egzersiz programlarıdır.Yaşamın her döneminde düzenli fiziksel aktivitenin yapılması önemlidir.Düzenli egzersiz yapan bir kişi, daha kaliteli bir yaşamı tek başına 10-20 yıl daha sürdürebilmektedir. Her yetişkin 30 dakika veya daha fazla orta düzey aktiviteyi haftanın hemen her günü yapmalıdır.

.



Yorumlar