OSTEOPOROZ NEDİR? NASIL SINIFLANDIRILIR ?



Osteoporoz, Kemik gücünde azalma ile karakterize, kırık riskinin arttığı metabolik kemik hastalığıdır.Sıklığı  yaş ile artmaktadır. 50 yaşında osteoporozlu kadında  kırık riski %60 artmıştır.Erkeklerde ve premenopozal kadınlarda yıllık kemik kayıp oranı %0.25-1’ dir.Perimenapozal ve postmenapozal dönemde kadınlarda bu kayıp %2-5 kadar hızlanmaktadır. Menapozdan sonraki ilk birkaç yılda doruk kemik kitlesinin yaklaşık %15 kadarı kaybedilir. Yaşam boyu kemik kayıp oranı %30-40 oranına ulaşabilir. Kemik kütlesindeki her %10’luk düşüş kırık riskini 2 kat artırır.
OSTEOPOROZ SINIFLANMASI
PRİMER
n  İdyopatik
n  Postmenopozal (tip 1)
n  Senil (tip 2)
SEKONDER
n  Endokrin nedenler (hipogonazim, cushing sendromu, hiperparatiroidi, hipertiroidi, hiperprolaktinemi, DM, Hipokalsitoninemi)
n  Gastrointestinal nedenler (postgastrektomi, PBS, İnf Bars. hast.)
n  Bağ dokusu hastalıkları
n  Beslenme bozuklukları
n  İlaçlar (glukokortikoidler, heparin, siklosporin, warfarin, aşırı LT4 ,antiepileptikler, lityum, Kemoterapi ajanları)
n  Malign hastalıklar
n  İmmobilizasyon

NOT:Bu makalenin hazırlanmasında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinin çalışma kılavuzlarından faydalanılmıştır.Daha Ayrıntılı bilgi için http://www.turkendokrin.org/icerik.php?id=19&m=menu17 faydalanılabilir.


Yorumlar