VİTAMİN D- KANSER İLİŞKİSİ













Büyük çaplı çalışmalarda vitamin D kanser ilişkisi araştırılmaktadır. İlk defa ABD’de güneyde yaşayanlarda Kuzeyde yaşayanlardan daha az kanser görülmesi ve kanserden ölümlerin daha az olması  ile bu hipotez ortaya atılmıştır.
Kanser hücre kültürlerinde D vitamini ile yapılan çalışmalarda Vitamin D’nin kanser hücre ölümünü artırdığı ve farklılaşmayı ve büyümeyi azalttığı görülmüştür. Bazı çalışmalarda özellikle Kalın Bağırsak ve Meme Kanseri ile Vitamin D alımı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Tüm bu araştırmalara rağmen henüz Vitamin D –Kanser ilişkisi açıklığa kavuşturulamamıştır. Vitamin D alımı ve Kanser ilişkisi ile ilgili yapılan 1200 postmenapozal (menapoz sonrası ) kadının alındığı bir çalışmadan 4 yıl boyunca  günlük 1100 IU vitamin D alımı 1500 mg kalsiyum alımıyla kanser riski %60 azalmıştır.
VİTAMİN D –KALIN BAĞIRSAK KANSERİ İLİŞKİSİ
Epidemiyolojik bazı çalışmalarda ilişki araştırılmıştır.Amerikan Kanser Birliği tarafından yapılan 120.000 Erkek ve Kadının beslenme alışkanlıkları ve ilaç hikayeleri sorgulandığında günde 525 IU D vitamini alanlarda Kolorektal Kanser riskinin kullanmayan gruba göre daha az olduğu görülmüştür fakat bu ilişki istatistikel olarak anlamlı bulunmamıştır .Aynı ilişki kadınlarda görülmemiştir.
Postmenapozal kadınlarda yapılan WHİ (Women’s Health İnitiative ) çalışmasında menapoz sonrası kadınlarda 7 yıl boyunca günlük 1000 mg kalsiyumve 400 IU D vitamini alımıyla Kalın Bağırsak kanseri görülme sıklığında düşme görülmemiştir.
16.818 hastanın alındığı Eidemiyolojik bir çalışmada vitamin d düzeyi >80 nmol/L üzerinde olanlarda <5 nmol/L altında olanlara göre Kalın Bağırsak kanseri riski azalmıştır.
Bazı çalışmalarda Kalın Bağırsak Adenomu tekrarlaması sıklığının azalması ile  yüksek Vitamin D düzeyleri ile ilişkili olduğu görülmüştür.
MEME KANSERİ VE VİTAMİN D
Epidemiyolojik çalışmalarda vitamin D ve Meme kanseri arasındaki ilişki tartışmalıdır. 6 çalışmanın irdelendiği metaanalizde meme kanseri ile vitamin D düzeyi arasında ilişki görülmemiştir. Kadınlarda yapılan bir analizde günlük 50 IU vitamin D alanlarda günlük 400 IU D vitamini alanlara göre meme Kanseri riski daha fazla gözlenmiştir. Kadın insiyatifi çalışmasında  7 yıllık takipte kalsiyum ve vitamin D alan grupta plaseboya göre risk azalması görülmemiştir.
PROSTAT KANSERİ VE VİTAMİN D
Bazı coğrafik bölgelerde güneş ışığı maruziyeti olan erkeklerde Prostat kanseri daha az görülmüştür. Bazı çalışmalarda yüksek Vitamin D düzeyi ile prostat kanseri riskinde artış görülmüştür.bazı çalışmalarda erkeklerde yüksek vitamin D düzeyi ile Prostat kanseri arasında ilişki bulunamamıştır.
PANKREAS KANSERİ VE VİTAMİN D
Vitamin D-Pankreas kanseri ilişkisi tartışmalıdır.120 .000 Erkeğin ve kadının incelendiği çalışmada diyet ile vitamin D alımı pankreas kanseri riskini düşürdüğü görülmüştür.Başka bir çalışmada pankreas kanseri ile vitamin d arasında ilişki görülmemiştir.Bir çalışmada D vitamin düzeyi >40 ng/ml üzerinde olanlarda d vitamini düzeyi 20-30 ng/ml olanlara göre pankreas kanseri riski 2 kat fazla bulunmuştur.
Vitamin D düzeyi ile Nonhodkin lenfoma, Rahim kanseri,Yemek borusu,Mide,Böbrek ve Yumurtalık kanseri arasında ilişki bulunamamıştır.

Yorumlar