DİYABET VE YOLCULUK



Diyabetli olmak, seyahate engel bir durum değildir. Ancak, yemek düzenindeki değişiklikler,fizik aktivite artışı ya da medikal tedavide rutin uygulamanın dışına çıkma gerekliliği seyahatte glisemi düzeyini etkileyebilir.
-Diyabetli özellikle insülin kullanıyorsa, yanında mutlaka diyabet tanıtım kartını taşımalıdır.
- Hazırlayacağı seyahat çantasında yedeği de olacak şekilde insülin flakon ya da kartuşları,insülin kalemi veya injektör ve kalem uçları, insülin için soğutucu, glukometre, yeteri miktarda lanset ve glukoz ölçüm çubukları ile ek pil bulundurmalıdır.
- Yanına yeterli miktarda şekersiz sıvı ve su almalı; çantasında, özellikle hipoglisemi halinde kullanmak üzere meyve suyu, kesme şeker veya glukoz tabletleri ve bisküvi bulundurmalıdır.
- Bavullarının kaybolma ihtimalini göz önünde bulundurarak diyabet çantasını yanına almalıdır.
- Özellikle uçakla yapılacak seyahat öncesinde seyahat planı (kalkış saati, yolculuk süresi,yemek saati, sunulan yemekler ve varış saati) öğrenilerek hekim bilgilendirilmeli ve bunlara göre yapılması gerekli tedavi değişiklikleri kendisinden öğrenilmelidir.
- Uçuş ekibi bilgilendirilmeli, ekstra KH bulundurulmalı, gecikmeye karşı tedbirli olunmalıdır.
- Uzun uçuşlarda insülin uygulama şeması değiştirilmelidir.
- Yolculuk boyunca özellikle 3-4 saatte bir ve saat değişikliği zonlarında glukoz ölçülmeli;glisemi 120-180 mg/dl düzeyinde tutulacak biçimde tedavi sürdürülmelidir.

TİP 1 DİYABETLİLER İLE İNSÜLİN KULLANAN TİP 2 DİYABETİKLERDE YOLCULUK
1.  Genellikle kuzeyden güneye (veya tersine) gidildiğinde saat farkı olmayacağından öğün ve
insülin injeksiyon zamanlarında büyük değişiklik olmayacaktır.
2.  Batıya uçuşlarda gün uzayacağından  Uçuş öncesi: Normal doz uygulanır. Uçuşta: Süre 8 saatten uzun ise ek insülin yapılır. Varışta: Sonraki doz, yeni lokal zamanda planlanmış saate uygun olarak aynen yapılır.
3. Doğuya uçuşlarda gün kısalacağından Uçuş öncesi: Normal doz azaltılarak uygulanır. Uçuşta: Glukoz ölçülür, gerekirse ek insülin yapılabilir. Varışta: Sonraki doz, yeni lokal zamanda planlanmış saate uygun olarak aynen yapılır.
İNSÜLİN KULLANMAYAN TİP 2 DİYABETLİLERDE YOLCULUK
Bu hastalara uzun süren seyahatlerde kısa etkili ilaçlar (glinidler) önerilmelidir

NOT:Bu makalenin hazırlanmasında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinin çalışma kılavuzlarından faydalanılmıştır.Daha Ayrıntılı bilgi için http://www.turkendokrin.org/icerik.php?id=19&m=menu17 faydalanılabilir.

Yorumlar