TİROİD KANSERİ NEDİR ?



1-Tiroid kanseri nedir? Sıklığı nedir?
Tiroid kanseri, tiroid bezindeki hücrelerin farklılaşmasıyla (kansere dönüşmesiyle) oluşur. Sıklığı yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, tedavisi mümkün ve olumlu yanıt alınma şansı yüksek bir kanser türüdür. En sık 30-70 yaşları arasında, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür. 
2-Tiroid kanseri ölümcül bir hastalıkmıdır?
Tiroid kanserinin sıklığı günümüzde artmış olmasına rağmen, ölüm oranı azalmıştır. Bunun nedeni, erken tanı ve cerrahi ve/veya radyoaktif iyot tedavisi ile etkili tedavinin yapılabilmesidir.
3-Tiroid Kanseri kimlerde sık görülür ?
 Tiroid kanseri, radyasyona maruz kalanlarda ve  genetik faktörle (ailede var olması) daha sık görülür. İyot yetersizliği olan bölgelerde yaşayan insanlarda, tiroid nodülleri daha sık saptansa da, tiroid kanseri sıklığında bir artış görülmemiştir. Tiroid kanseri kadınlarda erkeklere oranla 2-4  kat daha fazla görülse de, nodüllerin kadınlarda iyi huylu-kötü huylu olma ihtimali eşitken, erkeklerde, kötü huylu olma oranı kadınlara göre daha yüksektir.
4-Tiroid Kanseri hangi şikayetler ile kendini gösterir ?
Hastalarda genellikle şikayet ve belirti olmaz. Ancak muayene ve tetkikler sonucu teşhis edilir. Elle muayenede, ele gelen şişlik ve tiroid ultrasonunda tespit edilen nodüllerin sayısı ve büyüklüğüne göre yapılmasına karar verilen biyopsi sonucu ortaya çıkar. Nadiren de olsa, bazı hastalarda boyunda ağrı, ses kısıklığı, yemek yerken zorluk ve ağrıyla da kendini gösterebilir.
5-Her Tiroid nodulu kansere yol açarmı ?
Tiroid nodullerinin kansere dönüşmesi %5 oranındadır. Tiroid nodülü çok genç (14 yaş altı) ve çok yaşlılarda (65 yaş üstü) yüksek olasılıkla kanserdir.Erkek hastalarda tek nodul varlığında kanser ihtimali yükselir.Nodulun sintigrafide  hipoaktif olması,ultrasonografide kenar düzensizliği ,mikrokalsifikasyon varlığı,kanlanma artışı,nodulun etrafındaki halonun olmaması kanser riskini artırır. Ultrasonografide kistik nodul ,makrokalsifikasyon varlığında yüksek olasıklıkla iyi huylu nodule işaret eder.Sintigrafide sıcak nodul varsa kanser ihtimali çok düşüktür.
6-Her nodule ince iğne biyopsisi yapılmalımıdır?
Mevcut bilgilerimize göre Tiroid nodulunun iyi- kötü huylu ayırımı ince iğne biyopsisi ile yapılmaktadır.>1 cm üzerindeki tüm nodullere biyopsi önerilir. 5-10 mm arası şüpheli nodullerede biyopsi yapılması uygun olur.
7-Birden fazla nodul varsa hepsine biyopsi yapılmalımıdır?
İmkan varsa emin olmak için >1 cm den büyük  tüm nodullere biyopsi yapılması uygun olur.
8-Nodulun boyutu kanser için önemlimidir?
>3 cmden büyük nodullerde kanser riski fazladır.Bu nodullerde biyopsi temiz gelse bile ameliyat önerilmelidir.Bunun sebebi nodul büyüklüğü nedeni ile biyopsi alınan yerin dışında kanser ihtimalinin olmasındandır.
9-Biyopsi ( TİİAB ) sonucuna göre kaç çeşit sonuç gelebilir ?
A-) Yetersiz materyal (%15 cıvarındadır ) :Biyopsi tekrarı gerektirir.3 defa yetersiz materyal operasyonu gerektirir.
B) Benign (%70 ihtimal ):İyi huylu nodullerde 3-6 ay ara ile iki sonuç kanseri dışlar.Takipte nodul boyutunda %20 lık artış yeniden biyopsi yapmayı gerektirir.
C)Foliküler lezyon /şüpheli foliküler neoplazi ( 3-6 ay ara ile biyopsi tekrarı yapılabilir.Kesin tanı için ameliyat önerilir (Histopatolojik tanı )
D) Şüpheli sitoloji (%10 vakada ) :Ameliyat önerilir.
E) Malign sitoloji (%5 vakada ):Ameliyat önerilir.
10-Kaç çeşit Tiroid Kanseri vardır?
a-) Diferansiye Tiroid Kanserleri
a1-)Papiller Tiroid Kanseri (Bunlardan en sık görüleni ve en iyi seyreden tip  papiller tiroid kanseridir )
a2-)Folliküler Tiroid Kanseri 
b-)Andiferansiye Tiroid Kanserleri
c-) Anaplastik Tiroid Kanseri
d-) Medüller Tiroid Kanseri 
11-Tiroid Kanseri nasıl tedavi edilir ?
 Öncelikli tedavi şekli, cerrahidir. Ameliyatla tiroid bezinin tamamı alınır. Tamamlayıcı tedavi olarak, ameliyat sonrası, radyoaktif iyot tedavisi ve tiroid hormonunun dışarıdan yerine konulması tedavisi uygulanır.
12-Ameliyatın ne gibi riskleri vardır ?
 Ameliyat sonrası, %3 ses tellerine giden sinirlerin felci, %3 oranında da paratiroid bezinin alınması sebebiyle ömür boyu kalsiyum eksikliği gelişebilir.
13-Her Tiroid Kanserine Radyoaktif iyot (Atom ) tedavisi verilir mi ?
Patolojide tümör büyüklüğü küçükse (mikrokarsinom- 1 cm den küçük ) ,damar ve çevre dokulara yayılım yoksa verilmeyebilir.
14-Tiroid Kanseri takibi nasıl yapılır?
Hastalar ömür boyu tiroid hormonun dışarıdan yerine konulması tedavisi görmelidir.6 ayda bir Tiroid ultrasonografisi ve TG (Tiroglobulin ) tetkiki yaptırmaları gerekir.Süreler hastadan hastaya değişebilir.Bazı hastalarda 2.kez operasyon gerekebilir.Birkaç kez Radyoaktif iyot tedavisi alan hastalarda mevcuttur.
15-Hangi tür Tiroid Kanserleri kötü seyredebilir ?
Anaplastik Tiroid kanseri en kötü seyredebilen türdür.Medüller Tiroid kanseri ikinci sırada gelir.Diğer Tümör tiplerinin uzun vadede seyri genellikle iyidir.

Yorumlar

  1. Tanı: Tiroid sağ alt lob da mikrokalsifikasyon alanı. ( İİAB)
    bu tanı ne demektir acaba? Nasıl bir yol izleyebilirim?

    YanıtlaSil
  2. Tanı: Tiroid sağ alt lob da mikrokalsifikasyon alanı. ( İİAB)
    bu tanı ne demektir acaba? Nasıl bir yol izleyebilirim?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder